fredag den 16. november 2012

Boligpriser, kreditforeninger og banker

Det er ikke nogen hemmelighed, at boligpriserne er styrtdykket i Danmark her under finanskrisen, og Bornholm er bestemt ikke gået ramt forbi. Når jeg taler med ejendomsmæglerne her på øen, hører jeg hele tiden, at Banker og kreditforeninger ikke vil gøre deres til, at løse op for denne knude. Bankerne har sat et urealistisk højt rådighedsbeløb for eventuelle hus købere, et rådighedsbeløb de slet ikke kan matche - og dermed må sige fra som boligejere. Jeg er heller ikke i tvivl om, at kreditforeninger og banker, har et medansvar i den nuværende boligkrise, som hersker over hele landet.

I mellemtiden hører vi om bankdirektører, der stiger nærmest eksplosivt i gager lige oveni bankpakker og bankkonkurser. Helt ærligt - for mig lyder det som et paradoks. Samtidig hører vi om lønmodtagere, der skal gå 15 - 20% ned i løn, hvilket ikke er befordrende for det skrantende boligsalg - eller for den sags skyld, for den danske økonomi! Med den løsning, kommer der ikke ret mange hjul i gang i det gamle Danmark.

Her på Bornholm oplever vi en stigende tilgang for tilflyttere - til Rønne, men det er fra de øvrige byer her på øen, hvilket vil sige, at resten af Bornholm bliver endnu mere tyndt befolket. Det er helt den samme tendens som på Færøerne, hvor mange indbyggere flytter til Thorshavn, og bygderne blive dem der betaler prisen.

Nu er Bornholm en ferieø, hvilket slet ikke er gået op for vore lokale politikere, så når eventuelle købere fra det øvrige Danmark spørger til huse på Bornholm, er det for det meste et fritidshus - eller et hus uden bopælspligt de er interesseret i. Og det der efterspørges, er på landet på Bornholm!

Løsningen burde være lige til. Kom i gang med at fjerne den bopælspligt på hele Nordbornholm. Dette vil ikke bare skabe salg af de mange boliger, men også arbejde til øen i form af tømrerarbejde, malerarbejde, elektrikerarbejde, murer.... og meget mere!

Hvad pokker nøler I efter?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar