lørdag den 15. december 2012

Bloktilskud til Grønland og Færøerne

Et "mineeventyr" på Grønland er ved at være på trapperne. Det er det britiske mineselskab London Mining, der med kinesiske partnere og kapital, er klar til at investere 12 milliarder kroner i en jernmine uden for Grønlands hovedstad, Nuuk. Grønlands råstofdirektorat kan forvente en endelig ansøgning om projektet inden sommerferien. Derefter skal det sendes i høring, for i sidste ende, at skulle godkendes af det grønlandske selvstyre!


Da der er tale om kinesiske statspenge, er et yderst følsomt emne, så er det kun kinesiske penge, der kan sikre, at projektet bliver en realitet, lyder det. Det er håbet, at man kan være i gang med at etablere minen allerede inden udgangen af 2012. Det siges, at der er ingen vestlige selskaber, der på samme måde som kineserne, kan skyde et tocifret milliardbeløb i en grønlandsk jernmine.


Et andet firma, som skulle være verdens største aluminiumsfirma, Alcoa, har sat sig for, at investere op mod 20 milliarder kroner i Grønland. Derfor kræver Alcoa opholds- og arbejdstilladelse til 2000 kinesere, der skal knokle under vilkår, som aldrig ville kunne leve op til de nuværende danske eller grønlandske krav. Arbejderne skal ikke have ferie, lønnen bliver under mindstelønnen, og arbejdernes sociale rettigheder skal heller ikke være som resten af Grønland. Og for at gøre sagen endnu mere indviklet, er det Danmark, der skal udstede opholdstilladelserne. 

Jeg begynder at spekulere på, hvilke aftaler Helle Thorning-Schmidt underskrev med kineserne, da de i år besøgte Danmark?


Bloktilskuddet

Bloktilskuddet til Grønland udgjorde i 2003, 2.952 mio. kr. Danmarks bloktilskud til Grønland er i 2011 3.533 mio. kr., svarende til kr. 62.584 pr. indbygger i Grønland.

Færøerne har i de seneste år nedskåret deres bloktilskud fra Danmark, da kræfter på Færøerne, ikke bare går efter et øget selvstyre, men en regulær løsrivelse fra Danmark! Færøerne modtager årligt omkring 625 millioner kroner i bloktilskud fra Danmark. For året 2011 var bloktilskuddet 623,5 millioner kroner, svarende til 12.470 kroner per indbygger på Færøerne.


Fra Rigsmødet 2012
Lidt historie

Danmark har det med, at give værdien af vore ressourcer i undergrunden væk. En tidligere socialdemokratisk udenrigsminister, forærede store dele af vor undergrund i Nordsøen til Norge - og efter forlydende, gjorde han det i en stor kæfert. I dag er Norge verdens rigeste land! Det er ikke helt på samme måde med Grønland og Færøerne - og dog! Vi sender rigtig mange penge til den nordatlantiske del af Danmark - for det er vel det det er, når disse områder hører ind under Rigsfællesskabet, selv om de har selvstyre! Men ikke desto mindre, har vi, Danmark, frasagt os rettighederne til de rigdomme, der måtte findes i undergrunden omkring Grønland og Færøerne!?!

Tinganes i Thorshavn. Dette foto er af Erik Krog (de øvrige billeder er hentet fra nettet).

Det vil svare til, at en investor, som skyder en masse penge i et projekt, overhovedet ikke ville have andel i udbyttet, ej heller ville blande sig i hvad hans/hendes penge bliver anvendt til, og i sidste ende afskriver hele sin investering som tabt. Det får man nok ikke ret mange til - men det er det Danmark faktisk har gjort!


De kinesiske arbejdere og den danske regering

Vor statsminister siger i TV, at danske politikere ikke har ret til at spille kloge på grønlandske forhold. I stedet skulle danske politikere respektere Grønlands selvstyrelov. Dvs. at vi i Danmark ikke skal blande os i, at kinesiske arbejdere kommer til at leve under slavelignende forhold på Grønland? Helle Thorning-Schmidt siger videre, at Råstoffer, løn og arbejdsvilkår besluttes på Grønland. Derfor tilkommer det ikke mig eller andre danske politikere at bestemme, hvad man skal gøre på Grønland.

Den stærkt omdiskuterede såkaldte storskalalov, der giver udenlandske virksomheder adgang til Grønlands undergrund på udenlandske arbejdsvilkår, blev i fredags vedtaget i Landstinget. For at træde i kraft skal storskalaloven, der kan betyde arbejdsuger over 60 timer uden overtidsbetaling, feriepenge og andre gængse lønmodtagerrettigheder, også igennem det danske folketing.

Jeg har mere end svært ved, at forestille mig, at den danske fagbevægelse er helt enig i det standpunkt. Måske kan det ligefrem ende med et opgør mellem den danske fagbevægelse og vor nuværende regering?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar