tirsdag den 6. august 2013

En eftermiddag på Glomdalsmuseet i Elverum

En af de første bygninger på Golmdalsmuseet
Den sidste dag vi var i Elverum, viste Randi, vor datter i Norge, os det meget flotte "Glomdalsmuseet", som ligger i yderkanten af Elverum (omkring 150 km nord for Oslo).

Egentligt havde jeg set min datters billeder fra enkelte steder på museet, men ikke rigtigt bidt mærke i baggrunden, da Randi nærmest anvender området som kulisse til sine fotos.

Men jeg blev meget overrasket over det som museet kunne tilbyde i området med de mange gamle norske bjælke- og træhuse fra denne del af Norge. Det er helt sikkert, at næste gang jeg kommer til Elverum, skal jeg bruge nogle flere timer på dette meget specielle område.

Randi med sine børn på museet.
Glomdalsmuseet åbnede for første gang i 1911 - altså for over 100 år siden, så det er ikke nogen helt ny ting for publikum! Idéen med museet var, at starte et folkemuseem for antikvartiske bygninger af bondesamfundet i Solør og Østdalen, så bygninger fra disse egne blev flyttet til området ved Elverum.

Man kan til dels sammenligne det med et "Frilandsmuseum" i Danmark - bare meget mere norsk.

De bygninger er meget særegen for for Norge, og naturligvis spiller egnens egne bygningsmetoder ind her, selv om jeg ikke fornemmer den helt store forskel fra områderne et par hundrede kilometer længere nordpå, f.eks. i områderne omkring Røros.

Bygningerne er typisk norske bjælkehuse, og sammenfattet med dagens norske huse, bliver der stadig anvendt mest træ som bygningsmateriale.En lidt anderledes byggestil end i Danmark
Af en eller anden grund fascinerer disse gamle huse mig, og ikke mindst, den måde som den tids bygningsarbejdere har fået bjælkerne til at passe sammen, så husene ser yderst tætte ud.

Ligesom på Færøerne, er græs på hustagene en ting som går igen i dette billede - næsten alle huse i dette museem er med græstage.

Joh - der var også dyr på museet. Her en gris, der helt lever
op til "gris", ved at stå oppe i maden!
Apropos græstage - så er det ret typisk på norske villagrunde, at der på matriklen findet et gæstehus, bygget som bjælkehytte, og med græstag. Så dette ligger stadig dybt i det norske folk!

Så man kan roligt sige, at Glomdalsmuseet afspejler det norske folks grundelementer, som stadig er at finde i Norge. Museet er opdelt således, at bygningerne ar fordelt geografisk, for at formidle denne kultur på rette vis for området.

Der er i dag ansat omkring 30 ansatte på Glomdalsmuseet, som er fordelt på en række forskellige arbejdsområder, så dette opfylder det man kan forlange for et moderne museum af denne art. Der er et naturligt behov for, at vedligeholde og restaurere de gamle bygninger, så dette er en stor del af arbejdet.

Ikke alt er lige godt for beliggenheden af museet, da der er planlagt og vedtaget en omfartsvej, der kommer meget tæt på dette unikke område. Hvordan myndighederne slipper af sted med dette projekt, kan kun tiden vise, men jeg håber ikke det kommer til at gå ud over museets aktiviteter. Det er dette alt for unikt til.

Hvis nogle af mine læsere kommer i nærheden af Elverum, kan jeg varmt anbefale et besøg på Glomdalsmuseet.

Bagsiden af en gammel kro, hvor der både er anvendt bjælker og brædder til bygningen - men stadig græs på taget.

Foto: Erik Krog

2 kommentarer:

  1. Er det så det, man kalder et madsvin?!? ;-)

    SvarSlet
  2. Nu har det pludselig fået en anden betydning - eller?!? Men ellers har du helt ret :-)

    SvarSlet