torsdag den 15. august 2013

Et valg på Færøerne

Mens jeg boede på Færøerne, stiftede jeg bekendskab med politikeren Kjartan Mohr - og han var bestemt en farverig person.

I 1958 stiftede denne politiker sit eget politiske parti, Føroyar Framburðsflokkur, som var det færøske fremskridtsparti. Og alle på Færøerne vidste udmærket, hvem der stod i spidsen for dette parti.

Engang da Kong Frederik IX var på officielt besøg på Færøerne, gik Kjartan Mohr og kongen sammen op gennem hovedgaden i Thorshavn, mens det færøske folk stod på begge sider af vejen med flag - og bød kongen velkommen til Færøerne. Kjartan Mohr nøjedes ikke bare med at følges med den gamle konge, næh - han havde den ene arm omkring skuldrene på kongen, som om de var gamle kammerater.

Et af de ord, som Kjartan Mohr ikke kendte betydningen af, var ydmyghed. Ja, faktisk var der ret mange fremmedord, som han blandede sammen, når han holdt sine taler, til stor morskab for sine tilhører.

Under et valg delte Kjartan Mohr en "lille en" ud til dem, som han havde stemt på ham. Nu gør færinger en del for at få "en lille en", så den lå lige til højrebenet, at bilde partiejeren ind, at de havde stemt på ham.

To mand fra bygden Velbastaður, stillede da også op i politikerens hjem, for at indkassere deres "velfortjente snaps", men de havde ikke lige regnet med, at valgresultatet fra Velbastaður blev oplæst i radioen samtidig. Resultatet fra deres bygd til Føroyar Framburðsflokkur var et stort rundt 0. Kjastan Mohr satte resolut proppen tilbage på flasken, og bad den forsvinde fra sit hjem.

Historien er faktisk en del længere, men den beretning vil læseren finde FOR usædvanligt, så derfor lader det stoppe her ;) Men selv den dag i dag, går der rigtig mange fortællinger om Kjartan Mohr på Færøerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar