lørdag den 5. oktober 2013

Tyrkiets invasion på Cypern i 1974

Som de fleste husker - i hvert fald dem på min alder - indvaderede Tyrkiet Cypern i 1974. Denne invasion endte med, at Cypern blev delt i to, hvor den nordlige del blev udråbt af den selvstændige tyrkisk-cypriotiske administration som "Den Tyrkiske Republik Nordcypern", TRNC.

Det er værd at bemærke sig, at "Den Tyrkiske Republik Nordcypern" aldrig har opnået en international anderkendelse - kun Tyrkiet har anerkendt denne selvudråbte stat, som er fordømt af FN.

Her er resultatet af Cyperns deling
Denne, forholdsvis nye, stat udgør 38% af Cypern, og er besat af tyrkiske tropper. Når man kommer til Cypern, vil man meget hurtigt finde ud af, at der i dag er ret stor forskel på disse to stater, som Cypern i dag består af.

For en del år siden var jeg i Kyrenia, som ligger på den nordlige del - altså på den tyrkiske besatte del. Her var så at sige ingen turister - overhovedet. Jeg var i embeds medfør, og derfor sammen med en engelsk kollega i Kyrenia. Havnen i Kyrenia har en del restauranter, men slet ingen gæster, så vi blev vartet op i hoved og r.. når vi befandt os på en restaurant. Kyrenia er en meget smuk by ved Middelhavet, så denne udvikling er kun til skade for Cypern.

Anderledes var det i Nicosia, her var meget mere liv, noget der fik mig til at tænke på mit besøg i Østberlin, dengang jerntæppet endnu eksisterede.


På dette kort kan man se DANCON's operationsområde
Da Tyrkiet indvarderede Cypern, befandt der sig danske FN-styrker på øen. Helt nøjagtig, var det DANCON 21, der havde "tjansen" dengang det stod på. Danmark havde FN-styrker på Cypern fra 1964-1992, og i 1974 havde de hovedbase i den tidligere mineby Xeros.

Mange har den opfattelse, at de FN-tropper dengang, nærmest var en svagbørnskoloni, der var på ferieophold, men 25 omkomne danske soldater siger noget helt andet. Meget kan tyde på, at der her er tale om "Den glemte Mission".

Fra http://cypernveteranerne.dk/onewebmedia/Uddrag_DANCON.pdf  har jeg modtaget følgende billeder, som meget godt illustrerer hvilken alvor den tyrkiske invasion blev modtaget med.


Der gøres klar til at modtage en angriber
I starten, fra 1964, var det mest observationsposter, der var i vælten, hvor det drejede sig om at observere og melde, men også afpatruljeringer i de mest urolige områder stod på opgavelisten, så alle, der havde hjul under sig, kørte dag og nat på patruljer i døgnets 24 timer. Det blev der brat lavet om på, da tyrkerne besatte den nordlige del af Cypern.

Nu var det en direkte skarp situation


Situationen tog en meget farlig udvikling, en udvikling der kunne få de danske tropper ind i kamphandlinger, noget vi indtil nu ikke havde været udsat for.

Her er det amerikanske arkæologer, der pludselig finder sig selv som flygtninge i lejren, bistået af DANCIVPOL, der graver
beskyttelseshuller. Samtidig ser man ængsteligt op imod himlen efter tyrkiske fly

Til næste år har vi 50-året for de første danske FN-udsendinge på Cypern, og samme år er det 40 år siden, at Tyrkiet indvarderede Cypern - og internationalt set, er der endnu ikke fundet en løsning på Cypern.

Foto: Materialet er blevet tilsendt mig fra Cypernveteranerne

Ingen kommentarer:

Send en kommentar