mandag den 11. november 2013

Bornholm og gårdbutikker

I går fik vi, i anledning af Mortensaften, en skinkesteg fra en gris, som var købt på Vasagaard nær Svaneke - en ½ gris, som vor familie i Norge havde foræret os.


Det burde være en gås vi spiser Mortensaften
Mortensaften

Nu er jeg godt klar over, at det er en skik, at spise and på denne aften - selv om man faktisk skulle spise gås! Her i Danmark er denne dag opkaldt efter Morten Bisp, som er navnet på den hellige Sankt Martin af Tours (tror ikke han havde noget at gøre med cykling).

Denne Sankt Martin var på ingen måde interesseret i en forfremmelse til Biskop, og gemte sig derfor i en gåsesti, da man kom for at overdrage ham værdigheden. Men gæs kan man ikke "tysse på", så da de skræppede op, blev den gode Sankt Martin opdaget - og derved tvunget til at modtage sit hellige hverv.

Herefter benyttede han sin nye værdighed til, at man hvert år, den 11. november, skulle dræbe og spise gås. Nu er gæs ikke ligefrem den mest billige form for mad, så det er sikkert af den grund, at vi i dag spiser and, så derfor kunne vi lige så godt spise flæskesteg!


Vasagaard, som ligger mellem Svaneke og Østermarie
Vasagaard

Nå, tilbage til vor halve gris fra Vasagaard. Vi havde så besluttet en skinkesteg så vi derved kunne finde ud af, hvad det var for en gris vi havde fået foræret.

Vasagaard ved Svaneke, har specialiseret sig i, at producere grise som i "de god gamle dage", hvilket vil sige, med en del mere fedt end vi ser på en industrigris A1.

Det må siges, at skinkestegen bestod "testen" - for det er meget længe siden vi har fået så mør en flæskesteg - og flæskesværene - selv én uden tænder kunne spise dem. Derfor kan jeg varmt anbefale Vasagaard til andre interesserede.


Døren til Pastarigets gårdbutik
Pastariget

Pastariget ligger på Frennegaard lige udenfor Svaneke mod Nexø-siden. Gården ligger lidt tilbage fra vejen, hvor tilgangsvejen er en lidt ringe grusvej, som man, på denne årstid, skal køre lidt forsigtigt på.

På markerne omkring gården, dyrker landmand, Finn Harild, durumhvede på jorde, som er særdeles velegnet til lige netop dette specielle produkt.

Dette har betydet, at der produceres en pasta, der er lige gå god som den pasta, der produceres i Italien - og så bliver det ikke ret meget bedre!

Det har også betydet, at Pastariget har modtaget en meget fornem pris - i form af Børsens Fødevarediplom, for pastaens enestående kvalitet og smag.

Selve "butikken" er en selvbetjeningsbutik, hvor man har tillid til sine kunder, som selv afregner sine indkøb, og lægger pengene i kasse ved siden af disken. Flot!

Foto: Fra nettet og Erik Krog

Ingen kommentarer:

Send en kommentar