lørdag den 2. november 2013

Det uforudsigelige kommunalvalg

Bjarne Kristiansen, dengang Borgerlisten
En ting er, hvordan stemmerne fordeles på partierne og heraf mandatfordelingen, en anden ting er så, hvilke "handler og tvivlsomme aftaler", der indgår på valgaftenen - lige efter valgets resultat er kendt. For et kommunalvalg og et folketingsvalg er to vidt forskellige "ting", og giver på ingen måde et fingerpeg om det politiske Danmark.

For tre kommunalvalg siden, vandt Borgerlisten valget med 9 mandater, hvor Bjarne Kristiansen var borgmesterkandidat for Borgerlisten Bornholm.

Thomas Thors (S)
Den gang boede vi stadig i Jylland, men jeg husker valget ret tydeligt, da dette bornholmske valg også blev et samtaleemne i det jyske.

Op til valget blev Borgerlisten spurgt om et samarbejde med socialdemokraterne, hvilket blev pure afvist. Da så valgresultatet blev kendt - og Bjarne Kristiansen og dermed Borgerlisten havde vundet, pegede samme Bjarne Kristiansen på den socialdemokratiske Thomas Thors som Regionsborgmester. Dette fik borgerlistens Peter Lundby Hansen til at bryde med borgerlisten.


Regionsborgmester Winni Grosbøll (S)
Af en eller anden grund, var Bjarne Kristiansen ikke klar til at blive Regionsborgmester, selv om Bjarne Kristiansen havde en tidligere borgmesterstilling i Hasle bag sig.

Ved næste kommunalvalg tabte Borgerlisten valget, hvor de kun fik 2 mandater valgt til kommunalbestyrelsen, Bjarne Kristiansen og Bente Helms.

Med her overtog Bjarne Kristiansen pladsen som Regionsborgmester?!? Altså, først vinder man et valg og afviser borgmesterposten, herefter taber man et valg - stort - og indtager borgmesterstolen?

Ved sidste kommunalvalg, gik den venstre side af vor politiske system til valg på, at de skulle overtage det politiske styre på Bornholm - og hvad skete så?

Steen Colberg Jensen (V) pegede på Winni Grosbøll
som borgmester efter sidste valg - men hvad nu?
Da valget blev kendt på valgaftenen, slog Venstre hurtigt til ved at pege på Winni Grosbøll som Regionsborgmester, og derved udelukke SF. Igen et træk som ingen kunne (ville) havde forudset - men lidt smart udregnet af Venstre.

Hvordan går det så i år? Borgerlisten Bornholm er nu ude af systemet, så de kan ikke mere gøre sig gældende. Winni Grosbøll har gjort det godt i sine fire år i borgmesterstolen - selv om mange havde spået det modsatte. Og hvordan står så den borgerlige side så - for mange fra denne side, vil måske sætte deres stemme på Winni Grosbøll for hendes indsats som Regionsborgmester, men vor dårlige økonomiske situation på Bornholm, vil også kunne trække stemmer i den modsatte retning?

Og - ikke mindst, hvilke "studehandler" vil der blive indgået på valgaftenen, når valgresultatet er blevet kendt?

Foto: Fra nettet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar