tirsdag den 12. november 2013

Klipning af får på Færøerne

Fårene er indsamlet i båse nede i bygden
Jeg har et par gange oplevet, at være med til/set får blive indfanget og klippet på Færøerne. Hver gang har denne seance været i Fuglefjord på Østerø, da jeg havde gamle venner boende der.

Hvert år, i slutningen af august måned, samles bygden til indsamling af deres får, som hele sommeren opholder sig i fjeldet.

Så er det tid til en kop kaffe i fårehuset

Der bliver ført regnskab med fårene efter indsamlingen
Hvordan færingerne finder ud af hvilke lodder, mærkning af deres får - og meget andet, der hører denne specielle gren til, er kun noget som de få implicerede kan finde ud af, da dette er en meget kompliceret verden for de uindviede at forstå.

Under en forklaring af omtalte system, blev jeg mere og mere sikker på, at det kun er ganske færinger, der selv forstår det.


Det er slet ikke ufarligt for de mange personer, der nu bevæger sig omkring på fjeldet, for at indfange de mange får. For et par år siden, talte jeg med en god ven i Fuglefjord, da hans bror lige var død. Broderen trådte et skridt ud fra fjeldet, hvor det bare gik lodret ned. En enkelt fejl på fjeldet, bliver straffet øjeblikkeligt.

Her bliver fårene vaccineret, hvilket går ret hurtigt
Efter fårene er blevet gennet ned fra fjeldet, bliver de ført ind i båse, som er lavet til det samme. Lige ved siden af båsene, er der et tilstødende hus, hvor bl.a. de mange involverede indtager kaffe, øl og vand under seancen.


Herefter kan klipningen begynde

Det er ikke kun klipning af får, der sker på denne tid af året. Fårene bliver også vaccineret, når nu de er indsamlet. Alt dette bliver der nøje ført regnskab med, som selvfølgeligt bliver bogført. Der bliver naturligvis også født nye lam, men der går også får til på fjeldet, da vejret på disse kanter, kan være ret blæsende - hvilket bevirker, at får/lam blæser ud fra fjeldet og ud i havet, hvor de drukner.

"Fårehuset" bliver hurtigt et tiltrængt sted for alle på denne dag, da der er gratis kaffe og pandekager.

Foto: Erik Krog

Ingen kommentarer:

Send en kommentar