lørdag den 9. november 2013

Verdens værste supertyfon over Filippinerne

Erik Rudolf og Alicia Young i Hobart på Tasmanien
Den orkan, der lige har været over Filippinerne, er der målt vindstyrker på op til 380 km/t, hvilket er det højeste, der nogensinde er målt for en orkan over land. Målingen er også taget fra satellit.

I går aftes, omkring kl. 22:00, modtog jeg billeder via facebook fra Tasmanien, billeder, som er taget i byen Ormoc City på Filippinerne.

Min gamle ven på Tasmanien, Erik Rudolf, og hans samleverske, Alicia Young, som er filippiner, er bosiddende lige nord for Hobart. Lige siden supertyfonen har været en kendsgerning over Filippinerne, har de været i kontakt med familien, som bor 3 km udenfor Ormoc City. Dvs. så længe telefonforbindelsen tillod det!

Ormoc City gør klar til oprydning efter tyfonen
Mange filippiner, som bor udenfor Filippinerne, har stadigt et hus eller to i deres gamle hjemland, et hus som andre familiemedlemmer bor i, da Filippinerne, langt de fleste steder, er meget fattigt.

Derfor er det ikke unormalt, at de filippiner som bor og arbejder andre steder på kloden, hjælper familien med boliger.

Da jeg i går aftes så på billederne fra Ormoc City, havde jeg forbindelse til Hobart, hvor Alicia talte i mobiltelefon med familien på Filippinerne. Da det meste elektricitet var afbrudt, kunne der kun etableres en forbindelse over mobiltelefonen, så derfor blev der talt indtil batterierne døde hen.

Ikke et kønt syn i Ormoc City, hvordan ser der så ud i de skrøbelige landsbyer?
Jeg forsøgte at få et billede tilsendt fra ødelæggelserne fra landsbyen, men af forståelige grunde måtte de opgive at sende dette - da meget andet var mere vigtigt i situationen.

Over 100 mennesker har mistet livet under supertyfonens hærgen over Filippinerne, som nu er på vej mod Vietnam. Filippinerne er ekstra meget udsat for denne slags tyfoner, da de ligger fuldstændigt helt blottet ud til det store hav, hvorfra tyfonerne opstår. Først når tyfonerne når ind over land, eller begiver sig ind over køligere områder, miste de en del af "pusten".

Ødelæggelserne er store på Filippinerne, og materialer er
det der er mest af på de kanter.
Alicia ejer to huse i den landsby hun kommer fra - og hendes søster, som også bor i Hobart, ejer også et hus i landsbyen. Det var ikke de bedste nyheder jeg fik løbende ind fra Filippinerne via Hobart. Mange af Alicias familiemedlemmer havde mistet næsten alt.

Det begynder med, at tagene på husene blæser af, herefter alt løsøre ryger bagefter, og hvis ikke huset blæser helt væk, bliver resten af bygningen ødelagt af det enorme regnvejr som følger lige i hælene på tyfonen.

Næsten alle, i sådan en fattig landsby, står derfor helt uden bolig - eller bare et sted, hvor de kan finde husly efter tyfonen. De er helt overladt til sig selv, for langt de fleste har rigeligt at se til for deres engen familie.

Ifølge de meldinger jeg fik fra Hobart, har Alicias søsters hus overlevet, mens Alicias huse har mistet taget - og derved har beboerne mistet deres ejendele.


Foto: Familie til Erik Rudolf og Alicia Young

2 kommentarer:

  1. Få timer efter jeg skrev dette indlæg, steg det officielle dødstal til 1200 på Filippinerne

    SvarSlet
  2. I dag, den 10. november 2013, er der kommet nye oplysninger fra Filippinerne, hvor myndighederne nu frygter, at der er op til 10.000 omkomne efter supertyfonen Haiyan, som har været værst ind over provinsen Leyte, hvor bl.a. byen Ormoc City ligger

    SvarSlet