søndag den 22. december 2013

Valget om en EU-patentdomstol

Statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S)
Vi skal til valg om en EU-patentdomstol - eller ej! Valget er på samme tidspunkt, hvor vi skal stemme til EU-parlamentet, den 25. maj 2014.

Vor statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), taler, efter min opfattelse, ned til den danske befolkning, når hun udtaler: "Hvorfor belemre danskerne med en folkeafstemning?" 

Jeg har det meget dårligt med folk, der taler ned til andre.

Gang på gang ser vi statsministeren helst vil undgå afstemninger, der vedrører EU, da hun er af den opfattelse, at det altid kan klares af folketinget - og aller helst af regeringen. Det med EU, skal vi slet ikke blande os i - mener statsministeren?

Statsministeren (S) har bl.a. sagt: "Dansk Folkeparti og Enhedslisten har klart sagt, at de ikke ønsker at stemme for lovforslaget om patentdomstolen, det betyder, at der er stor risiko for, at vi ikke kan få fem sjettedeles flertal i folketingssalen. Deres nej er svært at forstå, for virksomhederne og lønmodtagerne mener, at en patentdomstol vil styrke danske virksomheder og arbejdspladser, og de bakker ret entydigt op om patentdomstolen, udtaler statsministeren sig.

Nu er det jeg mener, at statsministeren også udtaler sig på vegne af Danmarks befolkning, og det har hun bestemt ingen mandat til!Morten Messerschmidt's brev til statsministeren


Morten Messerschmidt (DF)
Det er også den samme plade vi hører på TV, når statsministeren savner en forklaring fra Dansk Folkepartis (DF), hvorfor de er imod en fælles EU-patentdomstol, og det har fået Morten Messerschmidt til at fare i blækhuset. Han skriver bl.a.:

"Du og dine ministre har ved flere lejligheder fremstillet det sådan, at afstemningen handler om, hvorvidt danske virksomheder skal kunne udtage et enhedspatent i 25 lande eller ej. Men det er jo ikke, hvad vi skal stemme om."

"Derimod skal vi stemme om, hvorvidt enhedspatentet skal dække 25 lande (herunder Danmark) eller 24 lande (uden Danmark)." 

"Uanset om danskerne stemmer ja eller nej, vil danske virksomheder kunne udtage et eu-patent, der i så fald dækker de øvrige eu-lande. Det er valgfrit. Og det er godt. Det ville tjene dig til ære at præcisere, at enhver vil kunne udtage et eu-patent - uanset om Danmark går med eller ej."

Det kan godt være, at jeg ikke er ret godt til at lytte til netop denne debat, men sådan som Morten Messerschmidt udlægger det, mener jeg ikke at have hørt fra regeringens side!?! 


Morten Messerschmidt fortsætter sin skrivelse til statsministeren:

"Når vi i Dansk Folkeparti modsætter os dansk tilslutning til EU’s enhedspatent, skyldes det, at Danmark - og danske patenthavere - vil stå bedre ved at have et selvstændigt patent for Danmark sideløbende med et eu-patent, der dækker de øvrige lande. Det er lidt som med euroen, hvor det åbenlyst er til fordel for danske virksomheder, turister mv. ikke at skulle veksle til mange forskellige valutaer; men hvor det tilsvarende åbenlyst er en fordel for Danmark ikke selv at deltage."

"Ved at stå uden for har vi både fordelen ved at have vort eget patent og egen patentbeskyttelse og danske virksomheder kan tage et enhedspatent. Hvorfor er det da problematisk, hvis Danmark blev dækket af enhedspatentet? Fordi enhedspatentet fremover skal afgøres ved en stribe domstole rundt omkring i hele unionen - og hvis man taber ved disse domstole, mister man sine patentrettigheder - også i Danmark."

Morten Messerschmidt's brev til statsministeren er ret omfattende, og bør læses i sin helhed, men det bliver for omfattende at bringe hele brevets ordlyd her på bloggen, men jeg vil lige afslutte brevet med dette fra Morten Messerschmidt:

Lad endelig de 25 lande lave et fælles patentsystem. Lad os tage de fordele, der følger. Men lad os stå uden for dele, som rejser problemer for danske patenthaveres beskyttelse. Og lad os se tiden an, før vi kaster os ud i et endnu et eu-projekt. Allerede i dag har vi store udfordringer med EUs nuværende domstol. Gang på gang går Domstolen i Luxembourg ud over, hvad også din regering mener, vi har overdraget af suverænitet. Gang på gang overrasker Domstolen med voldsomt politiske afgørelser.
Foto: Fra nettet

4 kommentarer:

 1. Jeg har prøvet at samle konsekvenserne ved at stå uden for EU-patentdomstolen underbygget med kilder.

  http://oletange.wordpress.com/2013/12/22/konsekvenser-ved-at-sta-uden-for-eu-patentdomstolen/

  Hvis du kan finde faktuelle fejl, vil jeg meget gerne vide det.

  SvarSlet
 2. Hej Ole!

  Tak for dit link, jeg vil vende tilbage.

  Mvh
  Erik Krog

  SvarSlet
 3. Hej Ole!

  Undskyld den lange svartid, men jeg har familiebesøg i denne juletid.

  Du har skrevet om konsekvenserne ved at stå udenfor eu-patentdomstolen, og det er en ret god forklaring du giver på din side - men er der slet ingen fordele?
  Morten Messerschmidt skriver bl.a. i sit brev til statsministeren dette:

  "Når vi i Dansk Folkeparti modsætter os dansk tilslutning til EU’s enhedspatent, skyldes det, at Danmark - og danske patenthavere - vil stå bedre ved at have et selvstændigt patent for Danmark sideløbende med et eu-patent, der dækker de øvrige lande. Det er lidt som med euroen, hvor det åbenlyst er til fordel for danske virksomheder, turister mv. ikke at skulle veksle til mange forskellige valutaer; men hvor det tilsvarende åbenlyst er en fordel for Danmark ikke selv at deltage.
  Ved at stå uden for har vi både fordelen ved at have vort eget patent og egen patentbeskyttelse og danske virksomheder kan tage et enhedspatent. Hvorfor er det da problematisk, hvis Danmark blev dækket af enhedspatentet? Fordi enhedspatentet fremover skal afgøres ved en stribe domstole rundt omkring i hele unionen - og hvis man taber ved disse domstole, mister man sine patentrettigheder - også i Danmark.
  I den situation, hvor danske virksomheder eller privatpersoner har tabt en patentsag i Bukarest, Prag eller Paris, er det en stor fordel, at man ikke samtidig mister patentrettigheden over sit hjemmemarked, Danmark. Kun ved danske domstole, efter dansk ret, med dansk som retssprog og ved danske dommeres mellemkomst, skal man kunne miste sin patent-beskyttelse i Danmark."

  Jeg kunne godt tænke mig at høre din forklaring til dette?

  Mvh
  Erik

  SvarSlet
 4. Hej Ole!

  Der er ingen idé i, at starte en debat, når du ikke selv gider svare. Jeg kan kun se dit spørgsmål som et forsøg på, at profilere dig selv gennem min blog og herefter din hjemmeside!

  Mvh
  Erik Krog

  SvarSlet