torsdag den 23. januar 2014

Tejn stubmølle

Tejn stubmølle. Billedet er taget i Tejn i år 2005
Den gamle stubmølle fra Tejn på Bornholm, står i dag på landbrugsmuseet ud for Melstedgård. Men det er ikke så mange år siden, at møllen stadig var placeret lige midt i Tejn.

Egentlig er møllen slet ikke fra Tejn, da den gamle stubmølle blev opført i Aarsballe omkring år 1800. Det nøjagtige årstal for opførelsen, kendes desværre ikke.

Møllen blev flyttet til Tejn omkring år 1850, og senest er møllen flyttet til Landbrugsmuseet Melstedgård i 2006.

Bagsiden af Tejn stubmølle i 2005
Møllen er bygget med spån på taget og de tre sider, men med en bræddebeklædning på læsiden. Den er opført på et højt stenfundament, med vinger for jalousier med fjedersvikning.. Møllen er en stenkværn.

Tejn Stubmølle blev fredet helt tilbage i 1959.

I 2005 fik vi besøg af, en nu afdød kollega, Carl-Johan Bjarnvig. På det tidspunkt var møllens flytning stadig kun på tegnebordet, så derfor gik vi lige en tur rundt om bakken, hvor møllen dengang var placeret.

Carl, som min kollega altid blev kaldt, var meget imponeret af den gamle mølle, selv om den trængte til en kærlig hånd, men han kunne godt forstå, at møllen var fredet, samt at man havde fundet et rigtig godt sted for møllen, hvor den kunne komme til sin ret. Her i Tejn var den nærmest gemt helt væk.

Møllen står ikke bare placeret som en genstand på marken overfor Melstedgård, næh, møllen er i dag en helt funktionsduelig mølle for de aktiviteter, der udføres på Melstedgård, hvor høsten kommer i hus på den hårde måde, som kendetegner den tid i landbruget.

Netop det med at møllen er funktionsduelig, var hele ideen med flytningen til Melstedgård, og efter vi har besøgt Melstedgård nogle gange, kan vi kun medgive, at "Projekt Tejn Mølle" helt lever op til de tanker, som møllen blev flyttet på i 2006.

Tejn stubmølle, som den ser ud i dag. Funktionsduelig som i "de gode gamle dage". Dette billede kan også ses i et tidligere indlæg fra 2012 her på bloggen, hvor vi dengang besøgte Melstedgård i høsttiden - men det gør ikke billedet dårligere.
Foto: Erik Krog

Ingen kommentarer:

Send en kommentar