fredag den 4. april 2014

Cypern veteranernes 50 år jubilæum

De danske FN-soldater på Cypern


I dag har jeg givet cypernveteranerne.dk spalteplads på min blog til en pressemeddelse i anledning af det forestående 50-års jubilæum på Flyvestation Aalborg den 10. maj 2014.


Markering af 50 års dagen for udsendelsen af de første FN-soldater til Cypern.
FN-cypernsoldater fra DANCON/UNFICYP har i samarbejde med Flyvestation Ålborg planlagt et stort jubilæumsarrangement. Målet er at samle så mange af de ca. 22.000 hjemsendte danske FN-cypernsoldater til en markering af 50 års dagen.

Flyvestation Ålborg dannede den 14. maj 1964 rammerne omkring de første hold FN-cypernsoldater, som i Herkules transportfly blev afsendt til det krigshærgede Cypern. Nu skal Flyvestation Ålborg den 10. maj 2014 danne rammerne omkring markeringen af 50 års jubilæet for afsendelsen.

FN-cypernsoldaterne fra hold 1 og 2 hyldes af de mange FN-cypernveteraner, som slutter op om markeringen af 50 året for den første udsendelse af en dansk FN-styrke til Cypern. Deriblandt er der mange ”gengangere”, som har forrettet FN-tjeneste på mere end 10 hold.

De fleste af FN-veteranerne har efter hjemsendelsen ikke haft kontakt med hinanden. Gensynsglæden vil helt sikkert være stor og minderne vil under sammenkomsten vælte frem.
Tilmeldingerne er begyndt at strømme ind. En styregruppe arbejder med forskellige tiltag, der skal gennemføres under jubilæumsarrangementet. Et tiltag er, at Århus Charterrejser, som har arrangeret mange gensynsrejser for FN-veteraner, sponserer en rejse til Cypern. Rejsen vil under arrangementet blive udtrukket blandt de tilmeldte.

Der arrangeres ”kan du huske det?” med fremvisning af medbragte billeder fra FN-tjenestetiden. For dem der inden hjemturen ønsker at afslutte dagen med et fælles måltid, bliver der også mulighed for det.

Det er ikke kun jubilarer, der er inviteret til arrangementet. Alle FN-cypernsoldater, som har lyst til at deltage, er velkomne til at tage del i festlighederne og gensynet med FN-kammeraterne.

Grundlaget for arrangementet bygger på Den Cypriotiske Ambassades uddeling af bogen ”Danmark – Cypern - Da vikingerne mødte Afrodite”. Et bogværk fra den Cypriotiske Republik tilegnet ”de danske FN-soldater, der kom som fredens soldater”.I alt 22.623 danske soldater har forrettet FN-tjeneste på Cypern. Af dem døde 24 på Cypern. Bogen er tilegnet deres minde.

Tidligere FN-cypernsoldat Erik T. Hansen har i samarbejde med den Cypriotiske Ambassade i København gennemført udleveringen af bogværket. Udleveringen blev foretaget i to omgange. Den første fandt sted ved en højtidelighed på den Cypriotiske Ambassade og senere på Flyvestation Ålborg, hvor over 350 FN-cypernsoldater var mødt frem. 

Det forestående 50 års jubilæumsarrangement er et resultat af Erik T. Hansens samarbejde med den Cypriotisk Ambassade og Flyvestation Ålborg. Mange har ønsket bogværket. Desværre er oplaget væk. Den Cypriotiske Ambassade undersøger mulighederne for en genoptrykning af bogværket.

I forbindelse med uddelingen af bogværket, har Erik T. Hansen etableret en hjemmeside under navnet www.Cypernveteranerne.dk

Alle informationer omkring en eventuel kommende udlevering af bøger, samt informationer om den kommende markering af 50 års dagen den 10. maj 2014, findes på hjemmesiden. Hjemmesiden omfatter blandt andet en medlemsside, hvor det er muligt at finde sine FN-kammerater

Nærmere informationer:
Nærmere oplysninger kan indhentes hos:
Koordinator Erik T. Hansen                                   
 tlf. 40597986   E-Mail  et@cypernveteranerne.dk

Presse- og informationsofficer kaptajn Jens Woller  tlf. 50865835   E-Mail: jenswoller@live.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar