lørdag den 2. august 2014

Olavsøka på Færøerne

Tinganes i Thorshavn på Færøerne
Den 29. juli startede Olavsøka - eller bare Olai, som det hedder på de kanter.

Hver år tænker jeg på Færøerne omkring denne dato, og selv om det er et par dage siden, det var den 29. juli, er der stadig færinger, der endnu ikke har afsluttet deres Olai.


Mange sommerfester

I løbet af sommeren er der en del fester på Færøerne, men forskellen på disse fester og Olai er, at Olavsøka er en national fest for alle færinger i Thorshavn, hvor de øvrige fester er mere lokale.

Jeg mødte engang en tysker på Færøerne under Olai. Tyskeren var selvfølgelig bekendt med oktoberfesten i München og lignende fester i Tyskland, men han havde aldrig været med til en folkefest, hvor et helt folk festede samlet. For der er det man gør på Færøerne.

Olaifesten har grundlag i både politik og kristendom, som går tilbage til Olav Den Hellige. Dette kongerige var i sin tid større end det Norge vi kender i dag. Og hvad har færingerne så at gøre med Norge? Joh, i sin tid tog de norske vikinger af sted til Island, og de som blev søsyge under sejladsen, blev sat af på Færøerne - og det er disse vikinger, der dannede grundlag for det vi i dag kender som det færøske folk.

Jeg kunne skrive meget andet og mere om Olav Den Hellige og de norske vikinger, men det gør jeg en anden dag. Jeg har før skrevet om den store gæstfrihed, som der findes på Færøerne, og under Olai er denne gæstfrihed bestemt ikke blevet mindre - tværtimod.

Alle går på besøg hos hinanden i de dage, og det er ikke spiritussen, der bliver sparet på, for lommelærken, er i denne tid, den mest populære "fugl" på Færøerne. Olai kan næsten ikke beskrives, den skal opleves, for hvis man ikke har været på Færøerne før, er Olai en rigtig god undskyldning for, at tage en tur derop og få en oplevelse for livet.

Foto: Erik krog

Ingen kommentarer:

Send en kommentar