søndag den 7. september 2014

Blodbadet i Rönneby for 450 år siden

Etnisk udrensning 

Det med etniske udrensninger er også noget vi kender til i Norden. Når vi går 450 år tilbage i tiden, støder vi på en slem sag, hvor svenskerne udryddede omkring 2000 danskere i byen Rönneby i Blekinge, som dengang var en landsdel i det østlige Danmark.

Kong Erik XIV
Dette blodbad fandt sted en søndag - nærmere betegnet, den 4. september 1564 - så der er bare nogle få dage siden, at det var en mærkedag for denne tragiske begivenhed.


Historie

Nu var det ikke det eneste, der dengang skete mellem Danmark og Sverige. For små 100 år senere, i 1658, mistede vi Skåne, Halland, Blekinge og Bornholm til Sverige i Roskildefreden.

I dag lever vi fredeligt med vore nordiske brødre og søstre, at det næsten forekommer utænkeligt, at noget sådan engang har foregået. Derfor er det altid godt med lidt historielæsning, så vi ikke helt glemmer os selv!

Nu er der også en forhistorie til denne skændsel på danskerne i Rönneby, for vi skal nok ikke læse alting med vore farvede briller. Danskerne var heller ikke de rene engle på den tid.

Dengang kendte man også tricket med at tage de bagerste soldater i et felttog til fange - eller bare slå dem ihjel med det samme. "I de gode gamle dage" var der også andre metoder, man kunne gøre for at skræmme en fjende.


Erik XIV af Sverige

De svenske soldater, der blev fanget levende, blev klynget op op i træerne til skræk og advarsel - og det var disse henrettelser, der fik Kong Erik XIV af Sverige til at befale, at alt mellem Lykkeby og Rönneby skulle slås ihjel og brændes.

Derfor ankom de svenske soldater til Rönneby den 3. september, som dog var så humane, at beboerne fik muligheden - hele to gange - for at overgive sig. Nu troede Rönnebyboerne nok ikke så meget på, at der var nogen benådning at hente fra soldaternes side, så de satte deres lid til, at de danske tropper nåede frem til byen, så de kunne jage de svenske soldater væk.

Men Rönneby havde ikke ret meget - ja, nærmest slet ingen forsvarsværker omkring byen, så det var yderst let for svenskerne at indtage byen. Det hele endte med plyndring og omkring 2000 mennesker blev hugget ned. De danske tropper nåede aldrig frem.

Foto: Fra nettet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar