lørdag den 13. september 2014

Mordsager på Færøerne

I dag er emnet mord og drab på Færøerne, så sig ikke jeg ikke kommer godt omkring!


Et fredeligt samfund

Da jeg første gang kom til Færøerne i 1966, havde der ikke været et mord/drab på de nordatlantiske øer i 200 år. Det er ret usædvanligt, selv i så lille et samfund som på Færøerne. Bornholm og Færøerne har løbende gennem årene haft omtrent samme indbyggertal, og Bornholm kunne slet ikke hamle op med ingen drabssager gennem de sidste 200 år.

Den færøske idyl blev brat afbrudt efter 200 år
Kriminologer fra det meste af verden kom til Færøerne for at undersøge, hvad årsagen kunne være, og jeg husker bogtrykkeren, som jeg var ansat ved i Thorshavn, var slemt stolt over forholdene på Færøerne i den henseende, hvilket jeg sagtens kunne følge ham i.


Et jalousidrab i Thorshavn

Men året efter, i 1967, kom der en mordsag i Thorshavn. En færing fra Østerø, skød og dræbte en norsk født damefrisør med en salonriffel, som er typisk en kaliber 22 (5,5 mm). Manden skød bare et enkelt skud. Skuddet ramte kvinden i halsen, og selv om det var en forholdsvis lille kaliber, blev hun var dræbt på stedet. Drabsmanden begik selvmord lige efter, ved at skyde sig selv i hjertet.

Efter 200 år, uden mord/drab, kom Færøerne med i statistikken for disse forbrydelser.


Knivdrab i Klaksvig

Tre år efter var den gal igen, men her var der tale om et helt andet slags drab. På Færøerne drikker man en hel del spiritus - når man drikker. Og det var druk, der udløste den næste sag.

I Klaksvig havde en telefonmontør drukket ret tæt. Han løb nærmest sanseløst rundt i gaderne - svingende med en 30 cm lang grindekniv.

Måske er det den færøske natur, der er skyld i de få drabssager?
Ud for en restaurant blev en restaurationsmedhjælper, en ung pige på kun 14 år, dræbt af flere knivstik.

Restaurantøren forsøgte at komme de unge pige til hjælp, men blev selv dræbt af et knivstik i hjertet. En tredje person blev lettere såret af knivstik.

Drabsmanden blev anholdt på Klaksvig kirkegård.

I grundlovsforhøret kunne drabsmanden ikke huske det skete. Dommen blev på indlæggelse som forvaringspatient på ubestemt tid.


En tre år gammel drabssag

En far til fem børn forsvandt sporløst, men et blodigt sengetøj og en ødelagt stegepande fortalte de lokale opdagere, at der helt sikkert var tale om en drabssag. Den dræbtes ekskone's nye kæreste, en kroat, kom hurtigt i søgelyset, og manden blev dømt for drab udelukkende på kraftige indicier - da liget manglede.

Tinganes i Thorshavn på Færøerne
Her, tre år efter, er liget blevet fundet af en dykker. Liget er fundet som skelet ved Østerø, ca. 150 meter fra land på 22 meters dybde. Fundet betyder også, at nu kan sagen endelig afsluttes helt. Kroaten fik 14 års fængsel, samt udvisning med indrejseforbud for bestandig.

Tre drabssager på små 50 år er ganske få drabssager. Så selv om der er sket drab på Færøerne, så skiller de nordatlantiske øer sig stadig ud fra de blodige statistikker.

Foto: Erik Krog

Ingen kommentarer:

Send en kommentar