lørdag den 8. november 2014

Nye naturbilleder fra Joel Andersen

Den flittige læser på bloggen har sikkert lagt mærke til, at hver måned kommer der nye naturbilleder fra fotografen Joel Andersen, og denne måned er heller ingen undtagelse. Billederne er som regel ret aktuelle for årstiden, hvilket disse billeder naturligvis også er.


Et rigtig godt efterårsbillede, hvor solens stråler når helt ned i skovbunden i 
Auderød Skov
Flere billedserier

Joel Andersen sender som altid en håndfuld billeder, så jeg har noget at vælge imellem, men for det meste får jeg plads til den alle - med enkelte undtagelser.

Flere af de sendte billeder, er i en billedserie, hvor det kan blive ret svært at udvælge i, da der er rød tråd - begivenhed om man vil, således at hele serien er nødvendig for at fortælle fotografens historie, og den er bestemt ikke uinterressant.

Også her i Tisvilde Hegn er efterårsstemningen også helt intakt. 
Denne gang er der lidt mere "spredt orden" i de sendte billeder, men lad mig nu se, om jeg ikke får plads til dem alle alligevel.


Efteråret i Nordsjælland

Joel Andersen har taget to pragtfulde billeder fra det Nordsjællandske - eller skrevet på en anden måde, fra den egn hvor Alice og Joel har hjemme.


Sommerfuglen, admiralen, på nedfaldsæblet
Admiralen og nedfaldsæbler

Ja, overskriften kunne være titlen på en krimi eller en biografi, men i dette tilfælde tales der om sommerfuglen Admiralen - og nedfaldsæbler, som der er en god del af her i efteråret.

Den meget flotte og kendte sommerfugl kan ses i Danmark fra marts til oktober, da den er en træksommerfugl, men det meget milde efterårsvejr, har helt sikkert gjort, at vi endnu kan se Admiralen visse steder i landet.

Admiralen trækker hvert år op til Danmark fra Sydeuropa, men den kan også træffet meget længere nordpå, da den flyver så langt som op til Island.

I milde vintre kan den overvintre i Danmark, og da vi endnu ikke har haft snerten af vinter, er der meget stor sandsynlighed for, at en del vil overvintre på grene eller under sten og lignende. Oversiden af vingerne er en sort bund med hvide pletter på den yderste spids, hvor den længere inde, samt på bagkanten, har et orange bånd. Admiralen er en virkelig flot sommerfugl.

En grøn guldbasse (Aurata)

Guldbasse

En guldbasse er en flot bille. Jeg har mødt den før her på Bornholm, og jeg bliver hver gang lige fascineret af billen.

Der findes to arter i Danmark af Guldbassen. Den grønne guldbasse, er den som vor fotograf har fanget i søgeren - og så er der kobberguldbassen, der på farven lever mere op til sit navn som guldbasse.

Guldbassen er en helt almindelig bille i Danmark, trods sit eksotiske udseende
Guldbasser er ret store, og har et ret eksotisk udseende, som får mange til at spærre øjnene lidt ekstra op, når de ser den for første gang - for den kan da umuligt være almindelig i Danmark?

Men - begge arter er helt almindelige i Danmark.

Den grønne guldbasse varierer i størrelsen fra 14-22 mm. Den er ret genkendelig på sin meget grønne metalliske farve.


Cocktailpølsens opfinder?
Larverne lever i stammer og stubber, som næsten altid kommer fra løvtræer.

Jeg har prøvet at finde ud af billens udvikling, men her er der lidt tvivl om dette, da det står beskrevet som antagelig flerårig på vore breddegrader! Så noget tyder på, at forskerne ikke helt har styr på dette insekt, som er udbredt i det sydøstlige Danmark. Den findes slet ikke i det nordvestlige Jylland.


Cocktailpølsens opfinder?

Denne bille til venstre, har Joel Andersen mistænkt for, at være cocktailpølsens opfinder. Okay - når jeg ser på, hvad der kommer ud bag billen, kan jeg godt forstå spørgsmålet, men af en eller anden grund bliver mine smagsløg ikke aktiveret.


En helt almindelig flue - men bare meget mere tæt på end vi plejer at se den
Fluen i æblet

Fluen kender vi alle, den kan irreterre os rigtig meget - og især om sommeren, hvor de findes i rigelige mængder.

Vi på Bornholm - hvor vi bor, er vi ikke ret plaget af fluer, men vi har heller ikke nogen form for gårde med svinebesætning i nærheden af os.

Her går fluen i dybden. Læg mærke til hvor fine vingerne er
På den anden side, er det bestemt ikke nogen betingelse at have en mødding indenfor en vis afstand for at være plaget af fluer. I det "synnejyske" er der rigtig mange fluer, og her høres ingen gryntelyde i miles omkreds, og alligevel er der en del fluer!

Billederne af fluen i nedfaldsæblet et bestemt et studie værd, for det er ikke hver dag, at man ser en flue så tæt på.

Læg lige mærke til de meget fine hår fluen har på overkroppen, og ikke mindst de silketynde vinger - et rigtig godt billede.


Julefluen

Her på denne tid af året, er der ikke så mange fluer tilbage, så derfor opstår begrebet "Julefluen", da det som regel kun er en enkelt eller to, som befinder sig i huset.


Blad på stamme - et meget dekorativt billede
Det dekorative efterår

Til sidst er her to billeder som jeg slet ikke kan stå for.

Hvis jeg var gået gennem skoven og havde faldet over de samme to motiver, havde jeg nok ikke bemærket dem, men det er sikkert forskellen på fotografen og jeg. Men når jeg ser billederne, er jeg helt med på det fotogene i billederne - for de er rigtig gode.

Efteråret, som Joel Andersen også ser det gennem sit kamera
Da Joel Andersen en dag var ude og gå i Tisvilde Hegn, ramlede han nærmest ind i et træstamme, der af en eller anden grund var blevet vendt rundt - og derved kom de noget fladtrykte blade frem for dagens lys.

Bladene på stammen, sammen med skovbundens vækst og jord, dannede tilsammen et meget dekorativ motiv.

Endnu engang har vor fotograf bevist, at et motiv ikke altid befinder sig fra tre meter og ud i det uendelige. Af og til skal man lige kaste blikket ned foran sine fødder.

Foto: Joel Andersen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar